Slaapverwekkend presenteren ? Een praktische gids.

U mag mij altijd uitnodigen voor uw volgende congres. Zeker als u daarvoor een interessante locatie hebt uitgekozen en zorgt voor een plezierige ontvangst en goede koffie. In ruil daarvoor krijgt u van mij een prikkelend praatje met een paar leuke plaatjes, en garandeer ik levendige interactie met uw publiek.

Dit is, ongetwijfeld, wat elke spreker op voorhand vertelt. Jammer genoeg is het gros van de verhalen op congressen niet om aan te horen. De meeste sprekers hebben ooit een paar tips meegekregen over spreken in het openbaar, maar die lappen ze vrolijk aan hun laars. Gelijk hebben ze! Als je eindelijk een katheder voor je en een beamer achter je hebt staan is dat een unieke kans om wraak te nemen op al die eerdere sprekers die ooit jouw kostbare tijd hebben verkwanseld. Maak daar gebruik van. Laat ze sterven van verveling. Met deze 6 tips moet dat zeker lukken.

1) Hoe meer tijd je op dat podium doorbrengt, hoe belangrijker je jezelf mag voelen. Als je 20 minuten hebt gekregen, spreek dan minstens een half uur. Doe dat zeker als je, omdat alle vorige sprekers ruim over tijd zijn gegaan, pas veel later kan beginnen dan oorspronkelijk gepland.

2)  Begin met je organisatie voor te stellen.  Wie werkt voor een groot bedrijf vindt ongetwijfeld een paar standaard slides met cijfers uit het jaarverslag. Kies met zorg de minst interessante gegevens, bij voorbeeld waar jullie overal gevestigd zijn (veel te kleine stipjes op een nauwelijks zichtbare wereldkaart), hoeveel winst jullie de voorbije 10 jaar hebben gemaakt (een onleesbaar grafiekje), wat jullie produceren of aanbieden en met welke waarden je bedrijf graag uitpakt (opgelet : dit laatste vergt soms enig extra opzoekwerk).

3) Soms lees je wel eens dat het allemaal de schuld is van Powerpoint. Of van Keynote, als je per se een Apple computer wilt gebruiken.

Welk softwarepakket je ook gebruikt om een presentatie te maken, je kan er geweldig veel betaalde werkuren mee zoek brengen. Je kan er heel veel tekst in verwerken (zeker als je een klein en fijn lettertype kiest), tabellen kan je zo uit Excel kopiëren (lekker veel cijfers), clipart wordt standaard meegeleverd en met een cartoon van Dilbert zorg je voor een vleugje humor. Je kan er ook ontzettend lelijke kleurencombinaties in kwijt en er is vaak zo weinig contrast dat je wel verplicht bent om alle lichten in de zaal te doven. Zeker na de lunch zijn dat ideale omstandigheden voor een dutje.

Vind je dat niet voldoende, gooi er dan animatie in en volstrekt willekeurige overgangen tussen de verschillende slides. Of maak je luisteraars zeeziek met Prezi.

4) Jij staat op het podium en dat maakt van jou de expert. Verlies je zelf daarom naar hartenlust in ingewikkelde technische details waardoor je laat blijken hoeveel je van dit onderwerp af weet. Wijd vooral in het begin zeer lang uit en sluit een topic regelmatig af met  “Daar kom ik straks nog op terug”.  Vraag je in geen geval af wat jouw publiek zou kunnen interesseren. Dit is jouw show moment en daar mag je ten volle van genieten.

5) Hoe spreek  je mensen in slaap ? Beginners lezen hun slides eenvoudig voor. Heb je wat meer ervaring dan kan je met je rug naar je publiek gaan staan en samen met hen vol verwondering naar je slides kijken.  Monotoon spreken is een garantie voor verveling en naar een onbestemd punt in de verte staren is ook niet slecht.

6)  Om vragen van het publiek af te handelen zijn er  twee varianten.  1) In het begin van je uiteenzetting vraag je om te wachten met vragenstellen tot je bent uitverteld.  Ga daarna ruim over tijd :  met een beetje geluk wordt de gelegenheid tot vragen stellen dan geschrapt.  2) Je laat vragen toe terwijl je spreekt. Na elke vraag zeg je : “Dankjewel voor deze zeer interessante vraag. Zo dadelijk komt dit ook ter sprake en ga ik daar op antwoorden”. Daarna mag je de vraag vergeten.

Wil je toch liever dat mensen ook onthouden wat je hebt gepresenteerd, dan volstaat deze ene tip : beeld je in dat het publiek een groep van jouw vrienden is, aan wie je over je werk mag vertellen. Al de rest volgt dan vanzelf. En ik kom graag luisteren.

foto : © Bettmann/Corbis

Reacties

  1. Beste Jo, je artikel is zo grappig omdat het zooo waar is.

    Zalig. Meer van dat graag

    Christa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.