Beginnen met een schone lei

Een frisse start ! Dat wensen we je graag toe voor het begin van 2018. Veeg het spinrag uit je haren, haal de mottenballen uit je kleerkast, en gooi alle overbodige rommel die het voorbije jaar verzameld hebt de deur uit.
Hieronder vind je vijf begrippen die wat ons betreft vanaf januari samen met de kale kerstboom bij het grof huisvuil mogen staan.

1. “War for Talent” 

Iedereen heeft talent : iets waar hij echt goed in is en wat hij graag doet. Daar hoef je geen oorlog voor te voeren.

Wanneer je als leidinggevende oprechte aandacht schenkt aan je medewerkers ontdek je al snel waar hun talent ligt en kan je hen helpen om dat optimaal in te zetten.

Je moet dan wel eerst weten waarom je team er is. Wat wordt van hen verwacht en hoe draagt dat bij tot het succes van de organisatie ? Als je dat weet kan je nadenken over hoe je met jouw team het verschil kan maken en hoe je daarbij al het talent kan gebruiken waarover je beschikt.

Werk samen, of met de woorden van een 50 jaar oude slogan : make love, not war!

2. "HR-analytics"

Kijk misschien eerst even naar dit filmpje.

Nog nooit heb ik iemand van IT of van de Boekhouding horen twijfelen aan het nut en de meerwaarde van zijn afdeling. Hoe anders is dat bij HR. Het lijkt wel alsof HR-medewerkers continu moeten bewijzen waarom zij er zijn.  Dat doen zij door zich ondergeschikt te maken aan andermans logica. “Wij moeten de taal van de business praten”, klinkt het dan angstig.   Of  : “Wij moeten onze voorstellen ondersteunen met harde cijfers”.

En kijk,  daar staan economen en bedrijfskundigen al klaar met HR analytics. Zij tonen rapporten die niemand begrijpt maar die suggereren waar opleidingsbudgetten kunnen worden ingekrompen en koffiepauzes ingekort. Is er dan iets mis met een grondige analyse van kwantitatieve gegevens ? Op zich niet.

Maar geëngageerde en gemotiveerde medewerkers krijg je pas als er een evenwicht is tussen de doelen van de organisatie en de levensdoelen van de medewerkers. HR moet ervoor zorgen dat die balans niet doorslaat in de richting van louter economische organisatiedoelstellingen. HR analytics kan daarbij niet meer dan een beperkt en beperkend hulpmiddel zijn.

3. "Disruptief" (en "VUCA")

Vandaag heb je het als CEO bijzonder gemakkelijk. Gooi bovenstaande begrippen samen met "Uber"’, "‘Zelf sturende auto’s",  "Amazon drones" en  "Airbnb" in een presentatie en je kan elk veranderingstraject aan je organisatie verkopen. Gelukkig voor jullie medewerkers, zijn jullie echter geen Uber, Amazon of AirBNB.

De wereld verandert en wat gisteren nog werkte doet het vandaag niet meer. Het is een uitstekend idee om jezelf opnieuw uit te vinden, maar vertrek dan vanuit je eigen realiteit, je eigen missie en waarden. Als die goed zijn uitgeschreven zijn ze nog altijd geldig. Je zal ze alleen op een andere manier moeten waar maken. Dat is prima en daar heb je die modieuze peptalk echt niet voor nodig.

4. "Millennials"

Zelf heb ik er twee. Die zijn net het huis uit en met veel goede moed aan hun eerste job begonnen.

Wat zij daarvan verwachten ?  Dat zij veel mogen leren, dat zij mogen meewerken aan innovatieve projecten en dat hun manager zich niet al te hautain opstelt. Is dat nu echt zo verschillend van wat ik verwachtte toen ik zo jong was als zij ? En zijn veertiger of vijftigers soms minder geïnteresseerd in boeiende projecten ?

Het wordt hoog tijd dat wij stoppen met zeuren over millennials en werk maken van een werkplaats waarin iedereen zich goed voelt.

5. De jaarlijkse evaluatieronde

Dit zou eigenlijk niet meer in dit lijstje mogen staan. Managers hebben er een hekel aan. Medewerkers kijken er niet naar uit. Onderzoek heeft tot aangetoond dat als evaluaties al een effect hebben, dat haast uitsluitend negatief is.

We schaffen die hele handel dus best af en geven managers tijd en ondersteuning om regelmatig een echt gesprek te voeren met hun medewerkers.

Waar ben je nu mee bezig ? Waar ben je tevreden over ? Waar heb je het moeilijk mee ? Wat zou je kunnen helpen ? Wat kan ik doen ?

Zo eenvoudig kan een gesprek zijn.

Soms zal je dieper graven.

Wat motiveert jou ? Wat is nu belangrijk in jouw leven ? Welke plaats neemt werk daarin ? Waar wil je naartoe ?

Met het antwoord op die vragen kan je medewerkers coachen naar meer engagement en toegenomen werkplezier.
Evaluaties laat je best waar ze thuis horen : op school.

Dit lijstje had nog veel langer kunnen worden. "Nietszeggende tweets" horen er ook in thuis, naast "‘verkapte reclameboodschappen op LinkedIn" en onbewezen slogans zoals "70-20-10". Maar ongetwijfeld heb jij zelf een nog veel straffer lijstje van wat je volgend jaar kan missen als kiespijn. Dat mag je dan zeker met ons delen.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.