Hoe overleef je eender welke verandering ?

Je doet je werk graag en je bent er ook goed in. Meestal wil je dan maar één ding : rustig kunnen verder werken zonder al te veel interruptie. Jammer genoeg wordt net dat hoe langer hoe moeilijker want elke zichzelf respecterende organisatie voelt zich geroepen om op geregelde tijden een groot veranderingstraject aan te vatten. En dus werd “lean” gevolgd door “nwow” en word je nu klaargestoomd voor “agile”.

Maak je geen zorgen, met deze tips overleef je elke verandering!

Vang tijdig op van waar de wind komt.

Nieuwe wind hoor je eerst waaien in de rokershoek, of als het daar te tochtig wordt, bij de koffiemachine. Spits je oren voor modieuze termen zoals “VUCA”, “disruptief”, “start up” of “innovatie”, zeker als die bij voorkeur in het Engels worden gebezigd.

Wees nog meer op je hoede als een improvisatie-theatergroep mag optreden tijdens een grote personeelsvergadering. Nog gevaarlijker wordt het als directieleden tijdens zo een bijeenkomst een gek hoedje dragen of aan beginnen te playbacken. Zingen ze ook echt, trek dan meteen naar de schuilkelders. 

Loop met een grote boog om HR heen.

De ergste veranderingen zijn degene waar HR bij betrokken is. Gelukkig verraadt hun aanwezigheid zich haast onmiddellijk doordat er

a) “ambassadeurs” worden gezocht,
b) goedkope woordspelingen worden bedacht of
c) afgrijselijke t-shirts zijn gedrukt.

Gebrek aan eensgezindheid en aan subtiliteit leiden er toe dat je meestal met alle drie tegelijk zal worden geconfronteerd.  Je bent echter niet verplicht om aan één van de drie mee te werken, het is immers toch maar van HR.

Verzet je niet

Openlijk verzet komt noch je carrière, noch je gemoedsrust ten goede. Spaar je commentaren voor hogervermelde koffiemachine of rokershoek en wees er zuinig mee. Met deze voorbeeldzinnetjes kan je elke vonk van enthousiasme in de kiem kan smoren :

1. Het is een geweldig idee en ik sta er helemaal achter maar wat gaan we doen als…
2. Misschien werkt het daar wel maar bij ons…
3. Zo nieuw is dat allemaal niet. Herinner jij je nog die keer dat…
4. Daar hebben ze dus wel geld voor. En ondertussen…
5. Wat mij betreft mogen ze er morgen al mee beginnen maar dan moet wel eerst…

Heb je al heel wat dienstjaren op de teller, verwijs dan tussen neus en lipppen naar vroegere veranderingstrajecten die grandioos mislukt zijn. Nog veiliger is het als je een voorbeeld kan geven van een project op je vorige werkplek.

Hoed je echter voor overdrijving. Je wil niet de reputatie krijgen van een cynicus of een criticaster. Voor die laatste rol heb je je vakbondsafgevaardigde.

Laat zien dat jij ondanks alles onverdroten blijft verder werken.

Haast elk groot veranderingstraject gaat gepaard met infosessies, workshops en team coachings. Schrijf je zeker voor elke sessie in, maar ga uitsluitend naar die sessies waar ook jouw manager aan deelneemt. Stel daar dan twee vragen : één vraag die toont dat je begrepen hebt waarom de verandering nodig is en één vraag die laat zien dat je postief-kritisch bent ingesteld.

Voor de sessies waar je niet komt opdagen heb je altijd een geldig excuus : een belangrijk dossier dat moest worden afgewerkt of een klant die dringend moest worden voortgeholpen.

Tijd brengt raad !

Tijd speelt altijd in jouw voordeel. Hoe langer een veranderingstraject duurt, hoe groter de kans dat het voortijdig wordt stopgezet. Is dat het geval, laat dan merken dat je het jammer vindt, op de toon waarmee je een onverwachte regenbui op maandagochtend betreurt.

Is het verandertraject alsnog een onverwacht succes, wacht dan rustig af. Na enkele jaren - met wat geluk zelfs al na de eerste wissel van de macht - worden die nieuwigheden wel weer terug geschroefd. Of je kan de oude situatie voorstellen als een gloednieuw idee : “Als we nu eens…” Let wel op : voor je het weet zit je plotseling zelf in een change management team. En dat is een heel ander verhaal.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.