Vaders en hun dochters

Vorige week publiceerde de New York Times in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen een artikel met als titel : “Waarom mannen een vrouw willen zoals Melania en een dochter zoals Ivanka”. Voor wie nog niet zou doorhebben over wie dit gaat : Melania is de vrouw van Donald Trump en Ivanka is zijn dochter.

Waar het artikel op neerkwam is dat vele traditioneel denkende mannen het vanzelfsprekend vinden dat hun echtgenotes voltijds voor het huishouden zorgen maar tegelijkertijd verwachten dat hun dochters een professionele loopbaan hebben. Zij willen één ding voor hun vrouw en iets ander voor hun dochters.

Dat deed mij terugdenken aan de periode dat ik als D&I verantwoordelijke voor een technologiebedrijf nauw samenwerkte met het global executive team. Dat team bestond uitsluitend uit blanke mannen van middelbare leeftijd. Elk lid van het executive team had een echtgenote die thuis was gebleven om de carrière van haar man te steunen. Toch waren deze executives sinds enige tijd oprecht geïnteresseerd in manieren om meer vrouwen in hun team op te nemen.
Weet je wat hen vooral over de schreef trok ?
Niet zozeer dat ik overtuigend kon aantonen hoe het bedrijf profijt zou halen uit meer diversiteit maar vooral het simpele feit dat zij dochters hadden!
Die dochters waren opgegroeid tot jonge vrouwen en hun vaders realiseerden zich nu dat dat zij voor hen niet alleen een gelukkig gezin maar ook een succesvolle carrière wensten.

Uiteindelijk zette het bedrijf verschillende stappen naar meer gendergelijkheid. Het executive team ging zelfs zo ver dat zij hun eigen werkafspraken daarvoor aanpasten. Toen een uitstekende vrouwelijke kandidate een rol op executive niveau alleen wou opnemen als zij elke avond om 7 uur thuis kon zijn, stemden zij daarmee in. Zij wijzigden hun vergaderuren zodat hun nieuwe vrouwelijke teamlid het kantoor ten laatste om 6 uur kon verlaten. Deze dame wist duidelijk “dat je in het leven niet krijgt wat je wil, maar waar je denkt dat je recht op hebt”. Krijgen waar je denkt recht op te hebben brengt met zich mee dat je daarnaar durft te vragen, duidelijk en zonder je daarvoor te verontschuldigen.

Die boodschap geven vaders vandaag ook aan hun dochters mee : “Maak je dromen waar, jij verdient het”.

Terwijl de Trump-generatie van executives met hun vrouwen-bij-de-haard stilaan met pensioen gaat zijn het ondernemingslandschap en de sociale context aan het veranderen.

Jongere generaties maken hun intrede in executive kringen en mannen willen een betere balans tussen werk en privé-leven. Ook zij willen meer tijd met hun gezin doorbrengen. Dat is niet meer een zaak van vrouwen alleen. Het toenemend aantal gescheiden ouders heeft zelfs niet te kiezen.

Bedrijven moeten een gezonde werkcultuur ondersteunen en bevorderen. Flexibele werkuren, thuiswerk, beoordeling op basis van behaalde resultaten in plaats van op het aantal uren dat op kantoor werd doorgebracht, meer teamwerk en, in de eerste plaats, een cultuur gebaseerd op vertrouwen : dat is waar werknemers vandaag nood aan hebben, zowel mannen als vrouwen.

Wil je te weten komen hoe Indra Partners je kan helpen om vooruitgang te boeken in de creatie van zulke omgeving en het invoeren van meer Diversiteit & Inclusie in je organisatie, contacteer ons dan telefonisch op het nr. 0495.70.90.60 of stuur een mail naar katrien@indra-partners.com.

Foto : (c) Meagan Baker Photography

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.