“Wij mogen niet klagen!”

Toen onze buurvrouw aanbelde sloeg de schrik ons om het hart. Meestal heeft ze maar een kleinigheid nodig, maar één keer binnen is zij met geen stokken meer de deur uit te krijgen en worden wij vergast op een urenlange klaagzang. Over de andere buren, over hoe duur alles wordt, over de zon (te warm) en de regen (te nat), over haar kleinkinderen, over haar gezondheid, over de toestand in de wereld en in onze straat … De teneur is steeds dezelfde : alles gaat slecht en hoop op beterschap is er niet.

Jammer genoeg kom je zulke mensen ook op het werk tegen. Het zijn collega’s die blijven doorzeuren over wat er niet deugt. Elke beslissing, elk nieuw idee, elk projectvoorstel wijzen ze met een zekere wellust af want het zal toch nooit lukken. Dat ligt nooit aan hen, naar hen wordt immers niet geluisterd.

Je herkent die collega’s ook aan hun cynisme: ze zijn net als Statler en Waldorf uit de Muppet Show, alleen een pak minder geestig.

Hoe reageer je op zulke mensen ?
Wie zich vooral ergert aan het voortdurend geklaag en gezaag zal proberen om zich zoveel mogelijk afzijdig te houden. Op team meetings hoor je hen niet meer. Zij proberen zich op hun eigen werk te concentreren.

Maar je hebt ook collega’s die mee gaan in die negatieve sfeer en de klagers bevestigen in hun gelijk.
Het gevolg is dat je in je team veel meer negatieve geluiden hoort dan positieve en dat is nefast voor de teamgeest en de prestaties die jullie samen neerzetten.

Kan je mensen die van nature negatief zijn ingesteld veranderen ? Het zonnetje in huis zullen zij volgens mij nooit worden, maar je kan hen wel doen inzien dat de manier waarop je iets formuleert de sfeer van een gesprek bepaalt. Hen dat inzicht bijbrengen is echt wel belangrijk. Als dat niet gebeurt wordt het kenwijsje van je team al vlug één lange klaagzang.

Chronische klagers verstaan de kunst om veel tijd en energie in te pikken. Vaak zet dat weinig zoden aan de dijk. Zulke klagers zullen altijd klagen. Terechte klachten moet je au sérieux nemen maar als zij blijven doorzeuren over zaken waar niemand iets aan kan doen, leg hen dan uit wat de feitelijke situatie is en vraag hen om er over op te houden.
Je wil immers niet zodanig geïrriteerd geraken dat je zelf een klager wordt.

Dan kan je beter meer aandacht geven aan de groep die echt vooruit wil. Als je ervoor zorgt dat zij succes boeken, hoe klein ook, kan dat de middengroep, die zich laat meedrijven op de klaagstroom, overtuigen dat het, ondanks negatieve commentaren van op de zijlijn, toch de moeite loont om je in te zetten voor de teamdoelstellingen.
Dat werkt nog beter als die doelstellingen helder en duidelijk geformuleerd zijn en er goede gedeelde afspraken gemaakt zijn over hoe je ze als team zal realiseren.

Met de meest hardnekkige klagers moet je de confrontatie durven aan te gaan. Door hun houding kunnen zij, ondanks al je inspanningen, de sfeer in team volledig bederven. Gesprekken over attitude van medewerkers zijn niet altijd eenvoudig. Hoe kan je een respectvolle dialoog voeren over moeilijke onderwerpen en ervoor zorgen dat een positieve boodschap meer impact krijgt ? Authentiek en verbonden blijven, ook tijdens zulke gesprekken, is een kunst die Indra Partners samen met jou oefent tijdens de workshop “Wat is beter dan feedback?”.

Meer info daarover en over onze andere programma’s vind je op onze website. Wil je weten hoe wij dit in jou organisatie zouden aanpakken contacteer ons dan telefonisch op het nr. 0495.70.90.60 of stuur een mail naar info@indra-partners.com.

Na een monoloog van iets meer dan anderhalf uur vroeg onze buurvrouw plotseling: “En hoe is het eigenlijk met jullie ?”. Bijna hadden wij “Wij mogen niet klagen geantwoord”. Maar het werd nog een fijn gesprek. En wij hebben haar een mandje aardbeien uit onze tuin mee gegeven. Pas ’s avonds laat beseften wij dat zij die lege mand ook zou komen terugbrengen.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.