Na Nieuwjaar wordt alles anders !

Heb jij ook goede voornemens gemaakt bij het begin van dit nieuwe jaar ? Een paar kilo’s kwijt geraken, meer bewegen, minder drinken, stoppen met roken, verstandiger met geld omgaan, gezonder eten of meer tijd vrij maken voor de familie ?

Je bent niet alleen. En ongetwijfeld heb je ook gelezen dat je best bescheiden bent in je doelstellingen, dat je er liever vandaag dan morgen aan moet beginnen, dat je meer kansen op succes hebt als je bondgenoten vindt en dat je vooral moet proberen om van dat voornemen een nieuwe gewoonte van te maken : iets wat je bijna automatisch doet.

Toch hebben in de eerste week van februari meer dan de helft van de mensen al opgegeven waar ze in januari nog vol overtuiging mee waren begonnen. Gebrek aan motivatie is de uitleg die daar meestal aan wordt gegeven. Je kan je dan afvragen waar die motivatie die er enkele weken geleden nog was naartoe is gegaan. Maar vooral : hoe kan je ze terugvinden ?

Bij Indra Partners leren we leidinggevenden een eenvoudige vraagtechniek aan die ze kunnen gebruiken om te peilen naar de innerlijke motivatie van schijnbaar onwillige of passieve medewerkers. Hij bestaat uit 6 vragen, die op het eerste gezicht voor de hand lijken te liggen :

(1) Wat zou het nut kunnen zijn van dit te doen ?

(2) Hoe bereid ben je om het te doen ? Geef een score op een schaal van 1 tot 10 waarbij 1 wil zeggen “helemaal niet bereid” en 10 “volkomen bereid”.

(3) Voor elk antwoord verschillend van “1” vraag je : Waarom heb je geen lager cijfer gekozen. Als het antwoord “1” is dan vraag je : Wat heb je nodig om van die “1” een “2” te maken

(4) Veronderstel dat je er inderdaad in geslaagd bent om het te doen, wat zou daarvan dan het positieve resultaat kunnen zijn ?

(5) Waarom zou jij dat belangrijk vinden ?

(6) Wat is dan nu de volgende stap die je nu zou kunnen zetten, indien er stappen zijn die je kàn zetten ?

Vraag 3 is de belangrijkste vraag. Dat je vraagt naar een lager cijfer komt voor iedereen onverwacht en helpt om van een “neen” een ‘“misschien toch wel” te maken. Welk cijfer je ook kreeg als antwoord op vraag 2, met de volgende vraag ga je op zoek naar positieve argumenten.

De andere vragen versterken die positieve gedachtengang alleen maar.

Er zijn nog een paar belangrijke randvoorwaarden die van deze techniek een succes maken : elke vraag laat keuzemogelijkheden open en je geeft zelf geen argumenten aan. Op die manier brengt je gesprekspartner zelf naar voren wat hem of haar ertoe kan bewegen om iets te doen.

Daarom moet je je ook redelijk strikt houden aan de vragen en de manier waarop zij geformuleerd zijn. Veel leidinggevenden hebben het daar moeilijk mee. Dat begint al bij de eerste vraag. Zelf zijn zij immers overtuigd van het nut en voor zij er erg in hebben zijn zij al argumenten aan het geven om de andere te overtuigen. Je moet het volhouden tot en met de laatste vraag. “Indien er stappen zijn die je kàn zetten ?” laat nog altijd de mogelijkheid open dat de ander zegt dat er geen stappen zijn.

Meestal krijgen we redelijk sceptische reacties als we dit uitleggen. “Is het dat maar ?”, zie je mensen denken. Wie het daarna heeft uitgeprobeerd is enthousiast. Het werkt wel !

De techniek werd ontwikkeld door Dr Michael Pantalon, wetenschappelijk onderzoeker aan de Yale School of Medicine en een expert op vlak van motivatie en verslaving. In zijn boek “Instant Influencing” legt hij in detail uit waarom zijn methode werkt.(*)

Je kan de vragen ook aan je zelf stellen. Wat zou het nut zijn van wat meer aan sport te doen ? Hoe bereid ben ik om dat te doen ? Waarom heb ik geen lager cijfer gekozen ? ….

Als je (opnieuw) weet waarom je je zelf had voorgenomen om dit keer echt werk te maken van een nieuwe gewoonte dan kan je de stap zetten naar hoe : hoe ga je erin slagen om die gewoonte een heel jaar of zelfs langer vol te houden.

Maar dat is een ander verhaal want nu moeten wij dringend onze nieuwe loopschoenen aantrekken. Een goed voornemen, inderdaad !

(*) Meer informatie over "Instant Influencing" vind je op de site van Michael Pantalon zelf.
Een interessant artikel over hoe je anderen kan beïnvloeden staat op de site van Psychology Today. In onze opleiding "Anderen beïnvloeden" leer je hoe je die ideeën in praktijk kan omzetten.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.