Als zelfs bomen kunnen samenwerken, waarom zouden wij het dan niet kunnen ?

Bomen, bijen, ganzen... zijn sociale soorten

Wist je dat bomen actief  samenwerken met elkaar ? Dat is althans de overtuiging van de Duitse boswachter Peter Wohlleben en de Amerikaanse wetenschapster Suzanne Simard. Gedurende tientallen jaren observeerden en onderzochten zij de communicatie tussen bomen.

Een bos is, op basis van hun onderzoeksresultaten, een levend netwerk. Boomwortels maken contact met de ontelbare schimmeldraden in de bosgrond, waardoor een web ontstaat dat de bomen met elkaar verbindt. Zo kunnen bomen water en voedingsstoffen delen. De grootste en diepst gewortelde bomen zorgen ervoor  dat een jonge buur die het moeilijk heeft meer voedingsstoffen krijgt . Bij gevaar waarschuwen bomen elkaar met signalen, zodat zij zich schrap kunnen zetten voor wat komen gaat.  Bomen, kortom, zijn sociale wezens.

Daarmee passen zij in het rijtje van mieren, bijen, ganzen, paarden, honden en andere sociale soorten die vernuftige manieren hebben ontwikkeld om met elkaar te communiceren.

Maar geen soort is socialer dan de mens.

Van alle dieren zijn wij mensen het meest sociaal. Om te overleven moesten wij wel samenwerken. Vandaar dat wij nog steeds een grote behoefte hebben om bij een groep te horen. In groep voelen wij ons veilig. In groep gedijen wij het best. Onze ware menselijke aard komt dan naar boven : wij stellen ons empathisch en betrokken op en werken vanuit onze eigen talenten graag met anderen samen in het voordeel van de hele groep.

Bedrijven zijn niet georganiseerd op samenwerking.

Is het dan niet vreemd dat veel bedrijven hard hun best lijken te doen om samenwerking zo veel mogelijk tegen te gaan ?

Medewerkers krijgen individuele doelstellingen en worden beloond en geëvalueerd op basis van individuele prestaties. Een bedrijfsorganigram geeft voor elke medewerker precies aan op welke sport van de hiërarchische ladder hij of zij zich bevindt.

Medewerkers worden aangemoedigd om op die ladder te blijven klimmen tot zij in een besloten clubje terecht komen dat toegang heeft tot meer informatie, een grotere bedrijfswagen, een kantoor met meer ramen én een eigen management assistant, uitstapjes naar een chiquer restaurant.  Of ze worden uitgeroepen tot “high potential” en mogen naar opleidingen die slechts zijn voorbehouden voor de happy few. Dat je bij die groep hoort dient vooral om te benadrukken dat je anders bent dan zij die daar niet bij mogen.

Bedrijfsleiders worden in de pers opgevoerd alsof ze in hun dooie eentje de allermoeilijkste strategische knopen moeten doorhakken.

In plaats van in te zetten op coöperatie en gezamenlijke betrokkenheid zetten bedrijven zo vooral het onderscheid tussen individuele medewerkers in de verf.

Daarom zal het je niet verbazen dat één van de vragen die onze klanten ons bijzonder vaak stellen is : “Hoe kunnen we ons team beter laten samenwerken ?” Wat buiten het werk vanzelf gebeurt, is binnen de muren van een onderneming blijkbaar minder vanzelfsprekend.

Ons antwoord op die vraag is voor vele klanten verrassend eenvoudig : “Door aandacht te  schenken aan samenwerking.”

Teamleiders hebben oog voor de resultaten van het team en focussen op efficiëntie, productiviteit en kostenbesparing. In het beste geval geven zij regelmatig feedback aan individuele medewerkers. Hoe die onder elkaar samenwerken ontsnapt nog al te vaak aan hun aandacht.

Weet jij hoe je team samenwerkt ?

Wil je werk maken van echte samenwerking binnen je team dan kan je alvast beginnen met je deze zes vragen te stellen :

  • Waarom zijn jullie een team ? Maken jullie een verschil voor jullie klanten dankzij de manier waarop jullie samenwerken ?
  • Welke cultuur overheerst binnen jullie team ? Gedragen jullie zich als cowboys, als experts, als  'friends' of als pioniers ?
  • Wie zet de toon in het team ? Wie zijn de trekkers en wie zijn de volgers ? Zijn er ook (stille) rebellen : dwarsliggers die je niet hoort maar die wel de sfeer beïnvloeden ?
  • Hoe worden nieuwkomers in jullie team geïntegreerd ? Wat moeten zij doen om er helemaal bij te horen ?
  • Ken je de onuitgesproken regels van het team ? Geven teamleden direct feedback aan elkaar of houden ze zichzelf en mekaar in bescherming ? Waarover worden grapjes gemaakt (of waarover mag je zeker geen grapjes maken) ?
  • Hoe stel jij je zelf op naar je team ? Kijken ze automatisch naar jou als er moeilijke situaties of problemen moeten worden opgelost ? Ga jij spontaan vooraan staan als er kritiek moet worden opgevangen en achteraan als er complimenten worden uitgedeeld ?

Kijk niet naar de takken, kijk naar de boom.

In een sterk team zijn het niet de afzonderlijke teamleden die zorgen voor succes maar wel de onderlinge samenhang tussen gedrag, gevoelens, gedachten en ervaringen. Elk teamlid komt pas tot zijn recht dankzij de verbondenheid met de andere teamleden.

De beste teamleiders zijn zij die erin slagen om al hun teamleden zo te motiveren, te ondersteunen en te laten groeien dat zij met inzet van al hun natuurlijke talenten samenwerken om de  beoogde teamresultaten te bereiken. Zij weten immers dat het niet de afzonderlijke takken zijn die vruchten dragen maar wel de ganse boom.

Gratis download

Ontdek jullie eigen teamcultuur 

Ieder team heeft zijn eigen unieke teamcultuur. Die bepaalt hoe teamleden met elkaar omgaan, welke klemtonen ze leggen, op welke manier ze hun doelen willen bereiken.

Die teamcultuur is zelden uitgeschreven maar wel zeer herkenbaar. Ben je benieuwd of jullie een team zijn van cowboys, experten, 'friends',  of pioniers ?  Klik op deze link en ontdek  de kenmerken van jullie teamcultuur.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.