Wat Google ons kan leren : uitmuntend leiderschap in 15 simpele vragen

Google zegt het !

Waardoor onderscheiden  de beste leiders  zich ? Google kan het zich veroorloven om veel tijd en moeite te steken in het vinden van een antwoord op deze vraag.

In 2008 startten zij met een intern onderzoek - project Oxygen - dat moest vastleggen welke eigenschappen iemand geschikt maken voor de rol van leidinggevende. Zij stelden vast dat hun best presterende managers 8 gedragskenmerken met elkaar deelden. Dus zorgde Google dat elk leidinggevende daarin werd opgeleid.

Het bedrijf bleef echter groeien en de interne organisatie werd complexer en daarom keken ze nog eens naar de resultaten van hun eerder onderzoek en gaven ze die een opfrisbeurt. Want mettertijd waren ook de kwaliteiten die een goed manager kenmerken geëvolueerd.

10 jaar onderzoek resulteert in deze eenvoudige vragenlijst :

1. Mijn manager durft ook moeilijke beslissingen te nemen (bv. beslissingen waarbij meerdere teams betrokken zijn, of met botsende prioriteiten).

2. Mijn manager werkt vlot samen over de grenzen heen (bv. van het team, de organisatie, enz.).

3. Mijn manager heeft de technische expertise (bijv. programmeerkennis bij IT, verkoop bij de Sales Afdeling, boekhouding bij Finance) die nodig is om mij goed te leiden.

4. Mijn manager communiceert duidelijke doelen voor ons team.

5. Mijn manager houdt het team gefocust op onze belangrijkste resultaten.

6. Mijn manager doet niet aan "micromanagement" (hij of zij bemoeit zich niet met details die op een ander niveau moeten worden behandeld).

7. Mijn manager geeft me bruikbare feedback die me helpt om mijn prestaties te verbeteren.

8. De acties van mijn manager tonen dat hij/zij waarde hecht aan de gezichtspunten die ik in het team breng, ook al verschillen die van de zijne/hare.

9. Mijn manager deelt regelmatig relevante informatie  van zijn/haar manager en het senior management.

10. Mijn manager houdt rekening met mij als persoon.

11. Mijn manager geeft me soms een uitdagende opdracht toe om me te helpen in de ontwikkeling van mijn carrière.

12. Mijn manager heeft de afgelopen zes maanden een betekenisvol gesprek met mij gehad over loopbaanontwikkeling.

13. Ik zou mijn manager aanbevelen aan andere collega’s

Elke leidinggevende bij Google krijgt van zijn of haar medewerkers op bovenstaande vragen een score van 1 (hier ben ik het helemaal mee eens) tot 5 (hier ben ik het totaal niet mee eens). Die medewerkers antwoorden ook nog op twee open vragen :

14. Wat raad je je manager aan om te blijven doen ?

15. Wat zou je bij je manager graag zien veranderen ?

De scores van de manager op deze opvallend korte vragenlijst zijn volgens Google een uitstekende graadmeter voor hun kwaliteit als leidinggevende. Teams met een goed scorende leidinggevende zetten betere resultaten neer en de teamleden geven gemiddeld vaker aan dat zij van plan waren om bij Google te blijven werken en kennen ook hogere cijfers toe op de jaarlijkse enquête over personeelstevredenheid.

Soft Skills  zijn het belangrijkst

Opvallend in de vragenlijst is dat er maar  één vraag  (de 3de) gaat over technische competenties. Alle andere vragen hebben betrekking op soft skills : communicate, feedback, coaching, teamwerk, respect en zorgzaamheid.

Nu zou je kunnen opwerpen dat in een bedrijf zoals Google een manager weinig technische kennis nodig heeft omdat er meer dan voldoende technische experts in de verschillende teams zitten. Maar dat geldt eigenlijk voor elk bedrijf : de technische en functionele expertise is in handen van de medewerkers en daar hoort ze ook.

Een goede leidinggevende word je niet door je kennis of je expertise maar door hoe je met je team handelt. De beste managers zorgen ervoor dat hun team succes boekt en dat elke individuele medewerker een bijdrage levert aan het succes van haar of zijn team.

Wat kan je hier nog uit leren ?

Ik wil nog graag twee kanttekeningen bij dit lijstje plaatsen.

1. Wanneer wij met Indra Partners sessies organiseren voor medewerkers dan valt het ons op dat zij hun directe leidinggevende eerder positief zullen beoordelen. Alle hogere  management niveaus zouden echter veel lagere scores krijgen. De kloof tussen senior managers en medewerkers lijkt in veel organisaties stilaan onoverbrugbaar.

2. Je kan de vragen in dit lijstje gemakkelijk groeperen rond 3 thema's : autonomie, verbondenheid en competenties.  Laat dat nu net de basisnoden zijn die iedereen via zinvol werk hoopt in te vullen.

En wat kan je daar nu mee doen ?

Goede leidinggevenden zorgen ervoor dat al hun teamleden zich met plezier inzetten voor het succes van hun team, en dat doen ze door evenveel oog te hebben voor het welzijn van elke medewerker als voor het te behalen teamresultaat.

Als je zelf leiding geeft dan kan deze vragenlijst je helpen bij zelf-reflectie. Hoe zou je je zelf scoren op elke vraag ? Hoe zou je collega’s leidinggevenden beoordelen ? Welke score denk je dat je teamleden jou zouden geven op elke vraag ? Dat kan je hen natuurlijk ook zelf vragen. Die vraag durven stellen is alvast een eerste stap op weg naar uitmuntend leiderschap.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.