Microsoft over de invloed van de pandemie op ons werk

Vorig jaar werden organisaties en bedrijven gedwongen om zich haast van de ene dag op de andere aan te passen : aan vragen van medewerkers die tijdelijk werkloos werden of van thuis uit moesten werken, aan om hun gezondheid bezorgde klanten, aan nieuwe regels van de overheid.

Stilaan begint er licht te schijnen aan het eind van die tunnel en dat is geen slecht moment om ons af te vragen wat de blijvende impact zal zijn van corona op onze werkgewoontes. 

Microsoft heeft al een deel van dat werk gedaan. Aan het begin van de pandemie zijn hun onderzoekers gestart met een bedrijfsoverschrijdend projectZij wilden erin nagaan hoe werknemers en managers het veralgemeend telewerken ervoeren en welke ondersteuning zij daarbij nodig hadden. Hun rapport kan je nalezen op deze pagina. Volgens Microsoft zelf is het de grootste beschikbare bundeling van onderzoek naar het effect van de pandemie op werkgedrag. Het levert alleszins een interessant lijstje met vaststellingen op waarvan we er hier enkele van dichterbij bekijken.

Digitaal vergaderen vinden we vermoeiend

Sinds we meer vanop afstand werken vergaderen we meer en vaak ook langer. Die online vergaderingen vinden we vermoeiend. Dat is te wijten aan het wegvallen van non-verbale signalen waardoor we een gesprek niet langer kunnen “lezen”, de noodzaak om er voortdurend je aandacht bij te houden, de soms lage mediakwaliteit en het gebrek aan pauzes tussen twee vergaderingen.  

Vooral interactie tijdens vergaderingen op afstand vormt een uitdaging  : je kan niet meer iedereen zien, je vangt geen  fysieke signalen meer op en je kan moeilijker emoties peilen. Daardoor is digitaal vergaderen minder geschikt om productief te discussiëren of beslissingen te nemen. 

Wie tijdens een fysieke vergadering niet geneigd was zijn mond open te doen, doet dat ook niet online. Bovendien wordt er online met grotere groepen vergaderd waardoor nog minder mensen aan het woord kunnen komen.

Teams zoeken daar oplossingen voor - met wisselend succes : vergaderingen beter voorbereiden, een gespreksleider aanstellen, vergaderloze dagen instellen.

Sommige vormen van samenwerking zijn moeilijker digitaal

Vooral informele en spontane interactie hadden te lijden onder werk op afstand. Werk op afstand lijkt vooral geschikt voor “solowerk”. Om nieuwe ideeën te genereren en te bespreken, om de koers van een team uit te zetten, om onderlinge afstemming te bereiken, om sociale banden te creëren hebben we een uitgesproken voorkeur voor fysiek contact.

Ook plannen, informatie delen of problemen oplossen doen we liever niet online. Zelfs technische discussies vinden we minder prettig zonder een “echt” whiteboard. 

We hebben meer en minder connecties.

Je zou misschien verwachten dat we door het thuiswerk ons professioneel netwerk zien verkleinen. Bij veel werknemers is dat echter vergroot. Onze belangrijkste contacten zijn we blijven bereiken, via mail, telefoon of instant-messaging, en op die manier hebben we ook nieuwe mensen aan ons netwerk toegevoegd.

Maar de band met wat in de studie “indirecte connecties” worden genoemd (mensen met wie je niet dagelijks samenwerkt maar waarvan je wel op de hoogte bent) is wel losser geworden. Daarmee staat ook de organisatie als geheel wat verder van ons af.

Het is ook moeilijker geworden om collega's te bereiken : iedereen heeft een overvolle agenda en je kan niet zomaar meer bij hen langs lopen.

We werken langer

Werken op afstand bood flexibiliteit tijdens de pandemie, maar deed ook de grens tussen werk en privéleven op problematische wijze vervagen. Niet-werkgerelateerde afleidingen namen toe, terwijl werkgerelateerde afleidingen voor velen afnamen. Veel werknemers voelden zich sociaal geïsoleerd. Werken op afstand bood enkele voordelen voor de gezondheid van werknemers, maar ook veel uitdagingen, vooral met betrekking tot welzijn.

Gemiddeld bleven we, naar eigen zeggen, even productief als vroeger maar de werkdag is wel langer geworden. 

Managers hebben een heel zwaar leven

Een groot aantal managers heeft moeite met het effectief managen van thuiswerkers, Leidinggeven op afstand is een unieke vaardigheid en veel managers klagen over een tekort aan opleiding en ondersteuning.

Nog meer dan anders moesten zij tijd steken in interne meetings, ten koste van contacten met klanten of met hun eigen medewerkers. Net dat geregeld 1-op-1 overleg met hun manager blijkt essentieel te zijn om thuiswerkers gemotiveerd te houden : hoe groter het aantal overlegmomenten,  hoe kleiner de kans dat zij afhaken.

We zijn er bijna, maar nog niet helemaal

Vandaag zitten we nog in een experimentele fase van uitproberen wat werkt en niet werkt. De grootste kans op slagen lijkt weggelegd voor teams die zelf nieuwe praktijken kunnen ontwikkelen zonder dat er veel top-down wordt opgelegd. 

Mensen zijn creatief en veerkrachtig, en proberen zich aan te passen aan een veranderende wereld. Dat zie je niet alleen op het werk : dit zijn voor niemand gemakkelijk tijden maar ondanks alles slaan we er ons  toch wonderwel doorheen.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.