Zijn jij en jouw team klaar voor het nieuwe werken ?

Een mooi woord kan je het niet noemen maar “hybride” zullen we in de toekomst vaker horen. Na veel te lang noodgedwongen thuis zitten vanwege corona gaan we volgens experts weldra allemaal “hybride werken” : je werkt zowel op kantoor als thuis.

Op het eerste gezicht laat hybride werken toe om het beste van twee werelden te combineren : je kiest waar je wil werken, afhankelijk van het soort werk dat je op een bepaald moment moet uitvoeren. Thuis kan je je ongestoord concentreren op een opdracht, op kantoor ontmoet je collega’s om te overleggen en te brainstormen en met klanten spreek je af op de meest geschikte plek.

De voorbije weken hebben leidinggevenden en medewerkers al wat kunnen oefenen. Wat kan je zonder al te veel problemen vanop afstand doen en waarvoor is het toch beter dat je samen aan dezelfde tafel zit ?

Na de eerste hoera-berichten (minder tijdverlies in de file, meer vrijheid, flexibelere verdeling werk-privé…) volgden ook de nodige klachten (langere werkdagen, nog meer en meer vermoeiende meetings, gemis aan contact met collega’s, minder betrokkenheid bij de organisatie,…).  “Hybride werken” zal pas succesvol worden als aan een aantal voorwaarden is voldaan.

Daarover is intussen al behoorlijk wat onderzoek verricht. Jammer genoeg levert dat weinig eensluidende resultaten op. Sommige medewerkers willen het liefst elke dag naar kantoor, anderen met moeite één dag per week. Sommige leidinggevende willen graag informele controle behouden, anderen laten hun medewerkers liefst zoveel mogelijk met rust. De behoefte aan persoonlijke gesprekken en ontmoetingen verschilt van mens tot mens.

Toch komen er een 6tal grote noden naar voor die zowel voor leidinggevenden als voor medewerkers belangrijk zijn :

(1) Duidelijkheid :  Weten waaraan en waaraf. Wanneer moet ik bereikbaar zijn, wanneer word ik op kantoor verwacht, hoe deel ik informatie ? Maximale vrijheid veronderstelt toch steeds een minimum aantal duidelijke afspraken.

(2) Veiligheid : Denk daarbij zowel aan fysieke als psychologische veiligheid. Hoe voorkom je stress bij thuiswerkers, hoe garandeer je een veilige kantooromgeving ?

(3) Teamwerk : Hoe behoud je de team spirit ? Collega’s die mekaar minder vaak zien zullen nieuwe manieren moeten zoeken om samen te werken. Leidinggevenden zullen met hun team op een andere manier moeten communiceren.

(4) Vertrouwen : Het oude adagium “Vertrouwen is goed, controle is beter” geldt niet meer. Hoe zorg je voor een structuur waarin medewerker autonoom kunnen werken zonder zich aan hun lot overgelaten te voelen ?

(5) Verbondenheid : Verbondenheid ontstaat uit informele contacten en gesprekken die niet louter over operationele onderwerpen gaan.  Hoe kan je dat realiseren in omgeving waarin collega’s verspreid zitten ?

(6)  Inzicht : Iedereen wil graag op de hoogte blijven van wat er binnen de organisatie gebeurt en hoe minder vaak je op kantoor bent hoe moeilijker het wordt om daar toch goed zicht op te behouden.

Hoe je aan die noden tegemoet komt zal van team tot team verschillen. Leidinggevenden beslissen daarom best samen met hun medewerkers welke aanpak voor hen goed werkt.

Om je daarbij te helpen hebben wij een korte vragenlijst opgesteld die je hier gratis kan downloaden. Als je samen met jouw team een antwoord hebt gevonden op al die vragen, dan kan je gerust zeggen dat jij en je team klaar zijn voor het “hybride werken”.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.