De Jaarmarkt : ook voor L&D ?

Elke eerste maandag van september kan je in mijn stad de veemarkt bezoeken, koopjes doen op de braderie, je vermaken op de kermis en rondkuieren op de jaarmarkt.

Als het enigszins kan probeer ik daar elk jaar bij te zijn.

De kermis, de braderie, en de veemarkt zijn leuk maar de jaarmarkt blijft mijn absolute favoriet. Je loopt er altijd wel oude bekenden tegen het lijf en je ontmoet er mensen die je alleen maar dan en daar ziet. Maar ik ga er vooral naartoe  voor de standwerkers.

"Komt dat zien ! Komt dat zien !"

Standwerkers zijn de sterren van de markt. Hun kraam staat op de beste plaatsen en ze trekken het meeste volk.
Een standwerker verkoopt vaak zeer wonderlijke producten :  blikopeners, dunschillers, textiellijm, allessnijders, autopoets, nagelvijlen, raamwissers, zeep of ministofzuigers. Elk jaar zit daar wil iets nieuw tussen dat perfect aansluit bij de tijdsgeest.

Wat de standwerker precies verkoopt doet er echter weinig toe. Je blijft bij zijn kraam staan om te genieten van het samenspel tussen hem en zijn publiek : hoe hij toehoorders in zijn verhaal betrekt (“Want als uw man ’s avonds thuis komt, mevrouw, dan doet die dat toch ook”), hoe hij van iedere situatie een bijzondere opportuniteit maakt (“Alleen vandaag, hier op deze markt, krijgt u daar nog bij…”) en hoe hij telkens weer uitzonderlijke kortingen weet weg te geven (“Als u dat online koopt dan kost u dat zoveel, maar vandaag, bij mij, krijgt u dat tegen de uitzonderlijke prijs van…”).

Of zijn product na aankoop ook echt werkt zal je pas merken nadat je bent thuis gekomen. . Maar, zoals een beroemd marktkramer placht te zeggen, al ben je eraan bedrogen, je hebt toch maar voor weinig geld veel plezier gehad.

Op 16 september ben ik zelf een soort standwerker. Dan kan je me aan het werk zien in de Montil in Affligem tijdens  “Proeverijen”, de beurs voor L&D professionals die Stimulearning dit jaar voor de 6de keer organiseert. Ook daar loop je altijd wel oude bekenden tegen het lijf en ontmoet je mensen die je alleen maar dan en daar ziet.

Proeverijen - 16/09 - het programma

Op “Proeverijen” vind je geen wonderpannen, allessnijders of  blikopeners maar je krijgt wel een goed beeld van wat L&D bedrijven vandaag in de aanbieding hebben. Om vast te stellen aan welke producten en diensten organisaties volgens hen vandaag het meest nood hebben volstaat een snelle blik in het programma.

Het zal je niet verwonderen dat meer dan de helft van de aanbieders met vormen van digitale leeroplossingen uitpakt. Natuurlijk heeft de corona pandemie de opmars van digitale formats enorm versneld. Maar nu, na de aanvankelijke paniek van het snelle overschakelen op online leren, het stof is gaan liggen, kan je beginnen nadenken of en hoe je die virtuele sessies - e-learning, webinars, business games - even effectief en boeiend zou kunnen maken als hun interpersoonlijke tegenhangers.

Ook flink vertegenwoordigd zijn oplossingen waarmee je de leercultuur binnen je organisatie kan bevorderen. Dat is op vele plekken hard nodig. Vlaamse werknemers scoren slecht als het over deelname aan opleidingen gaat en voor nog al te veel business managers is leren iets dat bij voorkeur niet te veel tijd of geld kost. 

Kan je het effect, of nog erger, de “return-on-investment, van een leerinterventie echt meten ? Dat is een vraag die providers en L&D verantwoordelijken al heel lang bezig houdt, net als deze klassieke hangijzers : hoe kan je teams effectief laten samenwerken en hoe zorg je voor goede leidinggevenden, zeker nu het hybride werken meer en meer ingang begint te vinden ?  

Tenslotte is het opvallend dat in wat er wordt voorgesteld de term “positieve psychologie” redelijk vaak terugkeert. Misschien heeft het te maken met de invloed van corona op het mentale welbevinden van veel medewerkers, of is die nood eenvoudig toegenomen omdat veranderingen binnen een organisatie zich steeds sneller opvolgen.

Wat hierboven staat is nog maar een greep uit alles wat je op 16 september mag verwachten. . En zoals op een echte jaarmarkt kan je pas weten of wat wordt aangeboden ook voor jou werkt, nadat je het zelf hebt uitgeprobeerd.

Het TeamKompas

Wat ik zelf ga verkopen, vraag je ? Om 10u30, 13u45 en om 16u geef ik je meer uitleg over het TeamKompas, een eenvoudige en praktische methode waarmee je, ook in een hybride werkomgeving, elk team op de juiste koers kan houden. Dus misschien toch een soort van wondermiddel ?

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.